Позабравен политик обяви какво планира държавния глава.Президентът Румен Радев няма да

...
Позабравен политик обяви какво планира държавния глава.Президентът Румен Радев няма да
Коментари Харесай

Ива Митева обясни защо Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата нови конституционни съдии

Позабравен политик разгласи какво възнамерява държавния глава.

Президентът Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, тъй като през октомври ще бъдат определени неговите двама конституционни съдии. Това предвижда пред БНР ръководителят на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева, доктор по конституционно право.

В изявление за предаването " 12+3 " тя разяснява процедурата за избора на Белазелков и Атанасова, конституционните промени и какво може да се чака от Конституционния съд като решения.

" Борислав Белазелков е добър правист с добра юридическа подготовка и ще даде добра юридическа обосновка на тези ремонти в Конституцията. Десислава Атанасова е първият избор на толкоз политизирана фигура в Конституционния съд, нейната кандидатура не може да се съпоставя с  Васил Гоцев, Атанас Семов, Янаки Стоилов, Филип Димитров и други ", коментира Ива Митева, написа novini.bg.

Нейната прогноза е, че посредством Конституционния съд, може би, ще се търсят  политически решения с юридическа обосновка.

" При 6:6 гласа би трябвало да се приключва делото и да не се излиза с решение. Във всяка посока би трябвало да се търсят 7 гласа, а на процедура не се получава. Това бързане за избора на Белазелков и Атанасова е за решението на Конституционен съд за конституционните промени. Те могат да бавят решението, но въпреки това обаче при 6:6, в случай че имаме отменяне на процедура, текстовете ще продължат да работят ", изясни докторът по конституционно право.

Тя предизвести, че би трябвало да се внимава, тъй като през октомври т. година президентът Румен Радев ще попълни Конституционен съд със своите двама и борбата ще е до октомври.

" Откъснала съм се съзнателно от целия политически живот поради, може би хората, и тъй като се спря да се приказва експертно и слушаме едни празни изречения. Проследих дебата най-много по метода, по който се случиха номинациите ", обясни Ива Митева.

Относно продължителността на мандата 9 или 7 години тя разяснява:

" Не се прави разлика сред тълкувателно решение и оповестяване на противоконституционност на закон. Решението е тълкувателно и ще се ползва за всички съдии сега.

" Ще бъдем очевидци на доста грозни сделки, тъй като предстоят регулаторните органи и няма да изтърван това. В избора на конституционни съдии нарушиха закона. Нарушиха го безочливо и не го приложиха за конституционните съдии изборът не е нито транспарантен, нито открит, нито бяха обосновани предложенията ", съобщи Митева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР